Een meetup over Kotlin:  “Build a Kotlin Webflux from Scratch in 45 minutes”

“Alweer een nieuwe taal” zal je misschien denken. Maar als Scala al langere tijd op je bucket list staat en je er nog niet de tijd voor hebt gevonden (of de stap te groot is), dan is dit een mooi alternatief. Ik zeg niet, net als de makers van Kotlin, dat één van de twee beter of beperkter is. Scala is ontstaan vanuit een academisch oogpunt en Kotlin meer vanuit de praktijk. Kotlin is ontwikkeld door Jetbrains, het bedrijf dat we kennen van onder andere IntelliJ en Android Studio. De ondersteuning in deze programma’s is dan ook zeer goed, maar ook voor Eclipse is een plug-in beschikbaar. Het is ook mogelijk om, net als bij Java, een commandline compiler te gebruiken. Kotlin is onthuld in 2011 en heeft in februari 2016 zijn echte 1.0 release gehad, gevolgd door 1.1 afgelopen maart.

Wat is Kotlin nou precies en welk gat in het programmeerlandschap wil het vullen?

Het is dus een programmeertaal voor de JVM. Kotlin is statically typed, wat wil zeggen dat alle variabelen typen tijdens compileren bekend moeten zijn. De kotlin compiler compileert, net als Java en onder andere Scala en Groovy, naar bytecode. Daarnaast hebben de makers van Kotlin zich een aantal doelen gesteld:

  • Concise (beknopt) – Met minder code tot het zelfde resultaat komen.
  • Expressive (expressief) – Duidelijke en gemakkelijk leesbare code.
  • Safe (veilig) – Problemen aangeven voordat ze kunnen optreden (o.a. NULL safe).
  • Versatile (veelzijdig) – Kotlin compileert naar bytecode, maar naar Javascript kan ook.
  • Interoperable (uitwisseling) – Kotlin code kan Java code bevatten en andersom.
  • Fast (snel) – Kotlin code moet minstens net zo snel gecompileerd en uitgevoerd worden als Java.

En nu dat Google officieel heeft aangekondigd dat zij Kotlin voor Android ontwikkeling ondersteunen, is er eigenlijk geen reden meer om Kotlin niet te gebruiken.